Fixa mobilt, snabbt bredband där du bor

Letar du efter ett mobilt och snabbt bredband där du bor? I sådana fall är det en god idé att jämföra olika operatörer och deras täckningsgrad. För flesta är det inga problem, men om man bor på landet – i synnerhet i landets norra delar – så är det viktigt att titta på en täckningskarta innan man gör ett köp.

För snabbt bredband där du bor – jämför operatörernas täckning

Vill du kunna hitta ett snabbt bredband där du bor? Ett bra sätt att få ett hum om operatörerna kan erbjuda snabbt bredband där du bor, är att titta på en täckningskarta. Dessa är enkla att hitta genom att söka på nätet. På många täckningskartor kan du välja att inkludera eller exkludera de olika näten. Till exempel kan du välja mellan att se följande:

  • 3G
  • 4G
  • 4G+
  • 5G

5G är fortfarande nytt, och det är inte alla routrar eller telefoner som har stöd för det ännu. 5G näten finns än så länge i huvudsak i städer, men håller på att rullas ut till fler ställen på landsbygden också.

Jämför priser

Efter att du har kontrollerat vilka operatörer som har god täckning och därför kan erbjuda snabbt bredband där du bor, är det en bra idé att titta på vilka priser de har. Ska man ha ett mobilt bredband som ”huvudbredband” så är det vanligt att titta på priserna för obegränsad surf. Om man inte surfar särskilt mycket kan man spara pengar på att köpa en begränsad surfmängd – men risken finns att datan tar slut vid exempelvis oväntat långvarigt besök eller förändrade surfvanor.

Pris för router

Vissa operatörer har erbjudanden om att du kan binda dig och få en router på köpet. Hos dom flesta får du dock köpa en router med abonnemanget för en extra avgift. Jämför gärna priserna här också – det kan variera en del.

Titta på avtalen

Idag finns så flexibla avtal att det inte är någon idé att gå in i ett avtal med krångliga bindningstider och uppsägningstider. Flertalet operatörer kan erbjuda obegränsad surf till ett fast månadspris utan att du behöver binda dig. Mobilt, snabbt bredband där du bor behöver faktiskt inte kosta särskilt mycket idag. Med implementeringen av 5G-nätet kan det faktiskt också gå riktigt snabbt – så snabbt att du inte saknar att ha ett fast bredband.