Jämföra bredband – Sju snabba saker att titta på

Det flesta som väljer att jämföra bredband gör detta för att hitta billigaste alternativet. Men det finns betydligt fler punkter att jämföra än bara pris.

Jämföra bredband

  • Välja mobilt eller fiber? Hemsidan Jämför Internet låter dig jämföra bredband. Detta bör första steget alltid vara att avgöra om fiber eller mobilt bredband ska väljas. Det är stor skillnad på dessa två alternativ både gällande stabilitet, hastighet och surfmängd. Det vanligaste är att fiber dras till hemmet och att mobila alternativ väljs på surfplattor och mobiler som förväntas användas på platser utanför hemmet.
  • Täckningen hos operatören. Det spelar ingen roll hur lågt pris en operatör erbjuder – om de inte kan erbjuda täckning. Enklast kontrolleras detta via operatörens hemsida och dess täckningskarta.
  • Hastighet vid fiber. Det som primärt skiljer sig mellan olika fiberalternativ är hastigheten. Ju högre uppladdnings- och nedladdningshastighet desto högre kostnad. De flesta behöver enbart fokusera på nedladdningshastigheten vilket är vad som krävs för att ha stabil streaming och liknande.
  • 3,4,5 G? Den som väljer att jämföra bredband till surfplatta eller annan portabel enhet bör kontrollera vilka nät som operatören erbjuder. Alla ger tillgång till 3G och 4G men alla ger inte tillgång till 5G. Det kan även innebära att surf på 5G resulterar i en extrakostnad.
  • Hur mycket surf behövs? Vid mobila alternativ finns två alternativ gällande hur mycket surf som ingår. Det första alternativet är att välja abonnemang med surfpott. Exempelvis kan det ingå 20 GB vilket innebär att ny surfmängd laddas på abonnemanget i början av varje månad. Det andra alternativet är att fri surfmängd ingår. Det skapar betydligt mindre begränsningar för vad det mobila bredbandet kan användas till. Men självklart speglas mer surf i en högre kostnad.
  • Sparas surfen vid mobilt alternativ? Vad händer med den surfmängd som finns kvar när månaden är slut? Sparas den till kommande månad eller försvinner den? Det är en fördel om surfmängden sparas och därmed kan användas kommande månader.
  • Ingår andra tjänster? Flera operatörer erbjuder mobilabonnemang där det ingår streamingtjänster. Det kan exempelvis vara HBO eller C-More. För personer som vill ha streamingtjänster kan det vara en fördel att jämföra bredband där dessa tjänster ingår. Det blir ofta billigare än att teckna mobiltelefoni och streaming var för själv.