Jämföra bredband – Sju snabba saker att titta på

Det flesta som väljer att jämföra bredband gör detta för att hitta billigaste alternativet. Men det finns betydligt fler punkter att jämföra än bara pris.

Jämföra bredband

 • Välja mobilt eller fiber? Hemsidan Jämför Internet låter dig jämföra bredband. Detta bör första steget alltid vara att avgöra om fiber eller mobilt bredband ska väljas. Det är stor skillnad på dessa två alternativ både gällande stabilitet, hastighet och surfmängd. Det vanligaste är att fiber dras till hemmet och att mobila alternativ väljs på surfplattor och mobiler som förväntas användas på platser utanför hemmet.
 • Täckningen hos operatören. Det spelar ingen roll hur lågt pris en operatör erbjuder – om de inte kan erbjuda täckning. Enklast kontrolleras detta via operatörens hemsida och dess täckningskarta.
 • Hastighet vid fiber. Det som primärt skiljer sig mellan olika fiberalternativ är hastigheten. Ju högre uppladdnings- och nedladdningshastighet desto högre kostnad. De flesta behöver enbart fokusera på nedladdningshastigheten vilket är vad som krävs för att ha stabil streaming och liknande.
 • 3,4,5 G? Den som väljer att jämföra bredband till surfplatta eller annan portabel enhet bör kontrollera vilka nät som operatören erbjuder. Alla ger tillgång till 3G och 4G men alla ger inte tillgång till 5G. Det kan även innebära att surf på 5G resulterar i en extrakostnad.
 • Hur mycket surf behövs? Vid mobila alternativ finns två alternativ gällande hur mycket surf som ingår. Det första alternativet är att välja abonnemang med surfpott. Exempelvis kan det ingå 20 GB vilket innebär att ny surfmängd laddas på abonnemanget i början av varje månad. Det andra alternativet är att fri surfmängd ingår. Det skapar betydligt mindre begränsningar för vad det mobila bredbandet kan användas till. Men självklart speglas mer surf i en högre kostnad.
 • Sparas surfen vid mobilt alternativ? Vad händer med den surfmängd som finns kvar när månaden är slut? Sparas den till kommande månad eller försvinner den? Det är en fördel om surfmängden sparas och därmed kan användas kommande månader.
 • Ingår andra tjänster? Flera operatörer erbjuder mobilabonnemang där det ingår streamingtjänster. Det kan exempelvis vara HBO eller C-More. För personer som vill ha streamingtjänster kan det vara en fördel att jämföra bredband där dessa tjänster ingår. Det blir ofta billigare än att teckna mobiltelefoni och streaming var för själv.

Fixa mobilt, snabbt bredband där du bor

Letar du efter ett mobilt och snabbt bredband där du bor? I sådana fall är det en god idé att jämföra olika operatörer och deras täckningsgrad. För flesta är det inga problem, men om man bor på landet – i synnerhet i landets norra delar – så är det viktigt att titta på en täckningskarta innan man gör ett köp.

För snabbt bredband där du bor – jämför operatörernas täckning

Vill du kunna hitta ett snabbt bredband där du bor? Ett bra sätt att få ett hum om operatörerna kan erbjuda snabbt bredband där du bor, är att titta på en täckningskarta. Dessa är enkla att hitta genom att söka på nätet. På många täckningskartor kan du välja att inkludera eller exkludera de olika näten. Till exempel kan du välja mellan att se följande:

 • 3G
 • 4G
 • 4G+
 • 5G

5G är fortfarande nytt, och det är inte alla routrar eller telefoner som har stöd för det ännu. 5G näten finns än så länge i huvudsak i städer, men håller på att rullas ut till fler ställen på landsbygden också.

Jämför priser

Efter att du har kontrollerat vilka operatörer som har god täckning och därför kan erbjuda snabbt bredband där du bor, är det en bra idé att titta på vilka priser de har. Ska man ha ett mobilt bredband som ”huvudbredband” så är det vanligt att titta på priserna för obegränsad surf. Om man inte surfar särskilt mycket kan man spara pengar på att köpa en begränsad surfmängd – men risken finns att datan tar slut vid exempelvis oväntat långvarigt besök eller förändrade surfvanor.

Pris för router

Vissa operatörer har erbjudanden om att du kan binda dig och få en router på köpet. Hos dom flesta får du dock köpa en router med abonnemanget för en extra avgift. Jämför gärna priserna här också – det kan variera en del.

Titta på avtalen

Idag finns så flexibla avtal att det inte är någon idé att gå in i ett avtal med krångliga bindningstider och uppsägningstider. Flertalet operatörer kan erbjuda obegränsad surf till ett fast månadspris utan att du behöver binda dig. Mobilt, snabbt bredband där du bor behöver faktiskt inte kosta särskilt mycket idag. Med implementeringen av 5G-nätet kan det faktiskt också gå riktigt snabbt – så snabbt att du inte saknar att ha ett fast bredband.

Köp dator utifrån ditt behov – så gör du

Datorer har inte en obegränsad livstid och därför behöver du för eller senare införskaffa en ny sådan. Det finns mycket att tänka på när du ska göra detta och marknaden för laptops och stationära datorer kan vara ganska snårig för den oinsatte konsumenten. Vårt råd är dock tydligt: köp dator utifrån ditt behov. Hur man gör detta förklarar vi nedan!

Köp dator utifrån ditt personliga behov, tycke och smak

När du börjar sondera terrängen i jakt på en ny dator är det lätt att bli överväldigad. Det finns helt enkelt väldigt många datorer att välja bland. Därför är det viktigt att du tar hänsyn till ditt personliga behov, tycke och smak när du gör ditt val.

Så köp dator med följande faktorer i åtanke:

 • Vad datorn ska användas till. Här kommer ditt behov in i bilden. Du bör alltid fråga dig vad den nya datorn ska användas till innan du gör ditt köp. Ska du främst använda den för att utföra lite lättare kontorsarbete såsom att redigera kalkylblad eller skriva dokument i en ordbehandlare? Eller vill du även kunna spela spel, redigera bilder och videoklipp med hjälp av din dator? Beroende på dina svar på dessa frågor behöver du införskaffa en mer eller mindre kraftfull dator.
 • Hur mycket minne som är förinstallerat. Datorns RAM-minne är dessa arbetsminne och påverkar i hög utsträckning prestandan. Därför är det viktigt att du tar i beaktande hur mycket minne som är förinstallerat på datorn. Ju mer RAM-minne desto fler program kan du ha öppna samtidigt utan att prestandan påverkas negativt.
 • Hur mycket lagringsutrymme du behöver. Lagringsutrymmet är en annan viktig faktor att ta hänsyn till vid köp av dator. Här har utvecklingen kommit långt på senare år och du kan nu få mycket lagringsutrymme för en relativt billig penning. Många massproducerade datorer har idag hårddiskar på 1 TB eller mer. Detta är fullt tillräckligt för att kunna spara all data som en genomsnittlig datoranvändare använder.
 • Hur mycket processorkraft som krävs. Du bör även väga in processorn i beslutet. Processorkraften påverkar nämligen också din dators prestanda. Det finns många olika faktorer att ta i beaktande när det kommer till valet av processor. Till exempel behöver du tänka på allt från dess hastighet till hur många kärnor den har.

Arbetsterapeut? Så hittar du ett jobb som passar dig

Är du utbildad till arbetsterapeut och sugen på ett nytt jobb? Eller är du kanske helt nyutexaminerad och letar efter ditt allra första jobb inom yrket? Oavsett finns ett enkelt sätt att hitta ett – och det är genom att ansöka om att bli konsult hos ett bemanningsföretag inom vård- och omsorgssektorn.

Få jobb som arbetsterapeut / konsult hos bemanningsföretag

För den som letar sitt första eller ett nytt jobb som arbetsterapeut kan ett alternativ vara att vända sig till ett bemanningsföretag, i stället för att hålla utkik efter och söka lediga tjänster på annat håll.

Den som arbetar som arbetsterapeut hos ett bemanningsföretag kommer att fungera som en slags konsult. Bemanningsföretag har vanligen uppdragsgivare runt om i hela landet och en del även i Norge, till exempel i form av sjukhus eller andra typer av vårdinrättningar.

Att arbeta som konsult innebär jobb i form av uppdrag. Dessa kan vara väldigt varierande vad gäller både längd, omfattning och arbetsuppgifter – vilket är perfekt för den som gillar variation. För att hitta passande uppdrag får konsulten tillgång till en databas där alla lediga projekt är tillgängliga.

Stora valmöjligheter

Som arbetsterapeut hos ett bemanningsföretag kommer många stora valmöjligheter. Det går i princip att skräddarsy sin arbetssituation och samtliga följande delar går att påverka:

 • Omfattning – Välj själv omfattning – heltid, deltid eller kanske bara enstaka pass.
 • Arbetstider – Konsulter ges även möjlighet att välja uppdrag utifrån arbetstider. För en del är dagtid det enda alternativet medan andra uppskattar variationen i att jobba till exempel kvällar.
 • Platser / orter – Sist men inte minst går det även att välja uppdrag utifrån placering. Vissa föredrar att bara ta på sig uppdrag nära hemmet medan andra inte har något emot att resa runt för att arbeta. För den som väljer det sistnämnda brukar det gå att få hjälp med att lösa boendesituationen från bemanningsföretaget.

Det som kan vara bra att tänka på är att det kan vara lite svårare att hitta lämpliga uppdrag för den arbetsterapeut som är ”kräsen”. Den som till exempel bara kan tänka sig att arbeta dagtid på en specifik ort kanske inte får lika mycket att välja på som den som är öppen för både skiftande arbetstider och att arbeta på olika platser.

Hitta marknadens bästa mobilabonnemang

Marknaden för mobilabonnemang är större än någonsin och det poppar upp nya operatörer titt som tätt. Konkurrens och många valmöjligheter har förvisso många fördelar men det gör också att valet blir svårare. I stället för att bara välja första bästa är det ofta värt att göra några jämförelser – för att öka chansen att hitta marknaders bästa mobilabonnemang.

Välj abonnemang utifrån behov

Dom operatörer som erbjuder fria samtal, fria sms, obegränsad surf och så vidare menar att dom erbjuder marknadens bästa mobilabonnemang. Och visst kan det vara bra med mycket av allt – men bara om det finns ett behov. Används inte mobilen till annat än att ringa med ibland, finns knappast ett behov av ett maxat abonnemang med högt pris. Används telefonen däremot flitigt till mycket kan det se annorlunda ut.

En början för att hitta marknadens bästa mobilabonnemang, för en själv, är alltså att kartlägga mobilanvändningen och det egna behovet för vad som kan tänkas behövas.

Hitta marknaders bästa mobilabonnemang på nätet

Vet man behovet är det enklare att hitta ett abonnemang som passar för det men för att hitta det absolut bästa är det värt att göra några jämförelser. För det finns flera jämförelsesidor på nätet att använda sig av, där olika abonnemang och dess egenskaper finns listade.

Information som brukar finnas är bland annat:

 • Surfmängd
 • Pris
 • Bindningstid
 • Annat som ingår, till exempel fria samtal och / eller sms

Idag ingår fria samtal och sms i nästan alla abonnemang men det som däremot skiljer sig mest är surfmängd och pris. Det finns abonnemang som är snarlika men som ändå skiljer sig en del i pris – och varför betala för ett dyrt abonnemang om det finns billigare?

Glöm inte täckningen

Viktigt att tänka på är dock att olika operatörer kan ha olika täckning runt om i landet. Det gäller alltså att hitta marknadens bästa mobilabonnemang för den aktuella platsen och för att göra det finns så kallade täckningskartor på operatörernas hemsidor.

Den som bor mitt inne i en storstad är sällan begränsad av detta men det är särskilt viktigt för den som bot på landsbygden. Att välja ett abonnemang som operatören marknadsför som ”Sveriges bästa mobilabonnemang” eller liknande blir pengar i sjön om det ändå inte finns någon täckning, eller om den är svag.

Komponentbristen försvårar bygget av din bästa speldator

Har det blivit dags att uppgradera din spelstation med den bästa speldator som pengar kan köpa? Genom att göra en uppgradering av detta slag kan du slippa den tid och möda som krävs för att bygga en speldator från scratch. Välj istället en färdig dator som är optimerad för att spela rafflande spel på!

Som du säkert känner till har det på sistone varit svårare än vanligt att få tag i vissa datorkomponenter. Detta är i synnerhet fallet med processorer och grafikkort. Bristen på dessa har såklart att göra med den globala komponentbrist som för närvarande råder i världen. Då dessa datordelar har blivit så svåra att få tag på har det blivit svårt för hemmabyggare att sätta ihop nya gamingdatorer.

Detta är ett problem som förväntas kunna hålla i sig ett bra tag framöver. Därför kan du inte räkna med att kunna bygga din bästa speldator från grunden under den närmaste tiden. Det är istället lika bra att redan nu ställa in sig på att komponentbristen kommer att bestå under såväl black friday som under julhandeln. Mot bakgrund av detta har det på nytt blivit populärt att beställa färdigbyggda datorer och massproducerade sådana.

Nedan tipsar vi om några riktigt bra och prisvärda speldatorer. Så om du inte känner dig säker på vilken dator du ska köpa härnäst kan du få inspiration genom att läsa vidare!

Vilken är den bästa speldator som går att köpa just nu?

Det finns så klart många bra gamingdatorer att välja mellan på dagens marknad. Därför kan det vara svårt att göra ett vettigt urval. Det är nämligen lättare sagt än gjort att sålla agnarna från vetet på datormarknaden.

Därför har vi valt att hjälpa dig lite grann på traven. Det finns nämligen sajter som specialiserar sig på att testa och recensera utrustning för gaming. De webbplatser som gör detta rekommenderar riktigt bra datorsystem som de glatt tipsar om. Vi har såklart botaniserat lite bland dessa rekommendationer och tagit fram några tips för dig att kika närmare på.

Några produkter som slåss om att koras till bästa speldator är:

 • Shark Gaming – Great White Shark
 • Lenovo Legion T7
 • Acer Predator Orion 3000

Så gå vidare till den länkade sidan och läs mer om dessa datorer!

Så hittar du snygga dunjackor för kvinnor

En snygg och användbar dunjacka är för många den ultimata ytterjackan. Men visste du att du kan också bära den som ett värmande foder under exempelvis en skaljacka? Dunjackor för kvinnor är populära ytterplagg och därför enkelt att finna just den som passar dig och dina behov allra bäst.

En dunjacka är inte bara användbar och populär utan också varm. Plagget passar därför extra bra i vårt kalla klimat. För inget är väl så hemskt att vara utomhus och frysa?! Med en dunjacka tummar du inte heller på varken kvalitet eller utseendet. Däremot bör du vara försiktig med din dunjacka i vissa väder då den kan vara känslig mot fukt.

Vad du bör tänka på när du ska finna dunjackor för kvinnor

Det finns vissa saker som du kan ha i beaktande när du ska köpa dunjackor för kvinnor. Dels finns de i olika längder, kortare såväl som längre varianter. Dels finns de också i många olika underbar färger. Dessa dunjackor finns dessutom i många olika märken och därmed också i olika prisklasser.

Du kanske vill ha en mörk klassisk och kanske lite mer praktiskt eller varför inte en kort vit och trendig sådan? Vill du ha en tjockare eller en lättare variant som du kanske ska ha på våren eller under en annan jacka? Oavsett vad du är ute efter kommer du med lätthet hitta en eller flera dunjackor för kvinnor som du vill ha!

Andra saker som du bör fundera på är:

 • Styling. Hur du stylar din dunjacka är givetvis upp till dig men några snygga accessoarer och boots är alltid en hit.
 • Användningsområde. Om du till exempel ska arbeta på ett mer högintensivt sätt kanske inte en dunjacka är det bästa alternativet. Däremot passar den utmärkt för andra saker, som till exempel att hålla värmen!
 • Skötsel. Du bör inte tvätta dunjackan för ofta utan torka hellre av eventuella fläckar och vädra den. Om du behöver tvätta den så gör det så skonsamt som möjligt och undvik sköljmedel. Om du torktumlar den kan du med fördel använda tennisbollar i tumlaren för att de på så sätt ska fördela dunet som finns i jackan.

OVPN klarar testet med bravur

Tar du din digitala integritet på allvar? Då bör du använda en VPN-tjänst. Det finns många olika sådana tjänster att välja mellan. Men nu är dock tjänsten OVPN testad och har klarat testet med bravur. Vi har tagit del av testet, läst igenom det och är övertygade om tjänstens förträfflighet. Därför delar vi därför med oss av slutsaten här.

Det är sajten SPACIOS som har testat denna VPN-tjänst. Vad de har kommit fram till är att företaget bakom tjänsten är seriöst och håller vad de lovar. Hastigheterna har fått klart godkänt och testaren menar också att tjänstens krypteringsfunktioner är bra. Som alltid finns det en viss förbättringspotential men på det stora hela klarar tjänsten alltså testet med bravur.

Så blev OVPN testad av oberoende testare

I det test som vi har tagit del av blev OVPN testad med hjälp av ett testprotokoll som bland annat innehåller:

 • en övergripande kontroll av funktioner
 • en bedömning av tjänstens säkerhet
 • ett hastighetstest
 • en granskning av streamingmöjligheterna
 • en bedömning av tjänstens pris i förhållande till dess värde

Testet gjordes såklart av en oberoende testare. Testaren kikade även på tjänstens serverallokering.

Därför bör du välja en premiumtjänst istället för en gratistjänst

Det finns vissa VPN-tjänster där ute som är helt kostnadsfria. Tyvärr är det inte alltid som gratis är gott – ofta finns det en hake. Det finns därmed en anledning till att tjänsten är gratis att använda. Till exempel erbjuder dessa tjänster vanligtvis bara en väldigt grundläggande tjänst. Därför behöver du uppgradera till den betalda varianten om du vill få ett fullgott skydd.

Och ibland är anledningen till att en VPN-tjänst är gratis väldigt oroande: vissa tjänster samlar nämligen in data om dig och säljer denna vidare till tredje part. Så även om det kan tyckas lockande att kunna använda en sådan tjänst utan att behöva betala för den bör du tänka till. För när det kommer till din digitala säkerhet är det inte värt att chansa.

Och nu när OVPN är testad av en oberoende testare kan du lita på den. Så läs gärna testet ifråga och sajna upp dig för premiumtjänsten om du känner att du vill testa den!

Investeringstips för företag

Utbudet av privata bloggare som skriver om investeringar är stort – men utbudet av bloggar som vänder sig till företag är desto färre. En av de bloggar som handlar om investeringar för företag är uminovainvest.se. Med tips och råd ges möjlighet att lyckas bättre på finansmarknaden. Men kom ihåg – gör alltid egen research!

Investera privat eller via företag?

Det finns ett par punkter som skiljer gällande investeringar inom ett företag eller att investera som privatperson.

 • LEI-kod
  Ett företag som äger aktier måste först registrera en LEI-kod. Det är en kod som gör att dessa värdepapper tydligare kan knytas till företaget. Koden infördes som ett säkerhetssystem inom EU för att bland annat minska risken för penningtvätt. På Uminovainvest.se finns en längre artikel om hur denna kod fungerar, dess kostnad m.m.
 • Skatten
  Ett företag skattar på eventuell vinst på hela företagets verksamhet. En privatperson skattar på eventuell vinst på det värdepapper som ägs.
 • ISK
  ISK kan enbart användas av privatpersoner. Företag kan däremot få liknande fördelar men då behöver investeringar ske inom en kapitalförsäkring.

Lagar, regler, branscher och investeringshorisont

Det som främst skiljer mellan att investera som företag och privatperson är de regelverk som behöver följas. Därefter är det tidshorisont och riskvilja som avgör vad investeringarna ska ske i för tillgångar. Uminovainvest.se nämner exempelvis:

 • Aktier
 • Fastigheter
 • Obligationer
 • Onoterade företag

Men i princip kan företag investera i vilka tillgångar som helst. Det kan vara tavlor, kryptovalutor, ädelstenar eller annat. Däremot bör man vara uppmärksam på om det finns specifika regler för att handla med vissa tillgångar.

Kort om Uminovainvest.se

Uminovainvest.se är en webbplats som primärt vänder sig till företagare och personer som jobbar med investeringar för företag. Webbplatsen är faktabaserad och tar både upp gällande lagar och regler sam investeringstips. Bland annat finns reportage om branscher som växer starkt.

 • KOM IHÅG – Kontrollera det datum som blogginläggen är skrivna. Uminovainvest.se startade för flera år sedan vilket innebär att vissa inlägg inte längre är aktuella.
 • KOM IHÅG – Historisk avkastning behöver inte betyda att avkastningen kommer bli på samma nivå i framtiden. All information som ges, gällande investeringar, på Uminovainvest.se ska enbart ses som allmänna råd och inte som investeringsråd. Det är viktigt att göra egen research och aldrig investera mer än vad man har råd att förlora.

Why Use WordPress CMS?

WordPress CMS is rapidly gaining ground as the best content management system for blogs and other websites. With WordPress being used by large corporations like Google, it has a lot to offer to hobbyists and individuals looking to establish websites or blogs that they own. This CMS was initially created by someone named Matt Cutts and he intended it to be open source so that individuals that did not have any technical skills whatsoever would be able to use it. As time has gone on, WordPress has grown to become an incredibly popular platform and is used for many different reasons.

One of the most popular CMS systems available today is Joomla. Joomla offers many different functionalities and is considered by many to be one of the best platforms available for bloggers and other web designers. Another popular content management system (CMS) that is used by many is Drupal. Drupal is a free and open source software that allows users to customize and manage websites. It is extremely popular among bloggers and anyone that want to create a website that they can be proud of.

The main reason why many people choose WordPress cms over the others available is because of the fact that there are thousands upon thousands of free templates that you can use within your site. If you are able to find the right free templates for your purposes then you will have no problem creating a beautiful website. The other main reason why so many individuals and businesses choose WordPress over the others is because of the CMS structure. WordPress offers several different structure designs and you are able to change the layout and format of your website as often as you want to.